Про порядок формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності

18.03.2024

11 березня в Міністерстві юстиції України був зареєстрований наказ Мінекономіки 01.02.2024 р. № 2945 «Про затвердження Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності». 

Фактично це означає, що тепер не тільки громадськість і професійна спільнота, але й держава, буде вести перелік т.н. піратських сайтів. «Чорні списки» стають «національним переліком». ВРК пропонує всім зацікавленим ознайомитись з цим документом. 

Цей Порядок визначає процедуру подання та розгляду звернень суб'єктів авторського права та/або суб'єктів суміжних прав про включення вебсайту до національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності (далі - національний перелік), ухвалення висновків про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку, унесення відомостей про вебсайт до національного переліку, ведення національного переліку, а також виключення відомостей про вебсайт з національного переліку. 

З документом можна ознайомитись за посиланням.